Тамақтан улану – бұл асқазан-ішек жолдарына тамақпен немесе сусындармен бірге зиянды бактериялардың түсуінен ішкі органдардың жұмысының бұзылуы. Тамақтан улану жедел, аяқастынан басталады.
Тамақтан уланудың негізгі себептері:
— балалар тұтынатын азық-түліктің, тез бұзылатын тағамдардың сақтау шарттарының орындалмауы және азық-түлік пен шикізаттың сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттардың болмауы;
— тамақ дайындау кезінде жеке гигиена ережелерінің сақталмауы;
— ас блогы қызметкерлерінде міндетті медициналық тексерудің болмауы;
— санитариялық ережелердің талаптарымен рұқсат етілмеген тағамдарды дайындау болып табылады. Сапасыз тағамдар микробтардың көбеюіне, олардың уының пайда болуына жағдай туғызып балалардың тамақтан улануына алып келеді.
Тамақтан уланудың эпидемиологиялық белгілері:
— кенеттен басталуы;
— адамдар тобында аурудың басталуының бір мезгілділігі;
— жедел қысқа ағымдылығы;
— аурудың бір тағамдық өнімді қолданумен байланысы;
— өнімді тұтыну немесе сатып алу орнымен аурудың аумақтық шектелуі;
— тамақтан улануға себеп болған өнімді алып тастағаннан кейін аурудың жаңа жағдайларының пайда болуының тоқталуы;
— микробтық тамақтан улану науқастан сау адамға берілмейді.
Балаларды уланудан қорғауға арналған кеңестер:
— тез бұзылатын тағам түрлерін тоңазытқышта сақтау және тағамның бетін ашық қалдырмау қажет;
— көкөніс пен жеміс-жидектерді ағынды сумен мұқият жуып, мүмкіншілігінше қайнаған сумен шаю қажет;
— тамақ өнімдерін жарамдылық мерзімін ескере отырып сақтаңыз;
— азық-түлік өнімдерін дайындау, сақтау, тасымалдау және сату жағдайлары бойынша санитариялық-гигиеналық талаптарды сақтау қажет;
— тамақ өнімдерін рұқсатсыз сауда орындарындағы белгісіз тұлғалардан алмау;
— шикі сүтті пайдаланар алдында міндетті түрде қайнату қажет;
— үй жағдайында консервіленген салаттарды, саңырауқұлақтарды, көкөністерді сатып алмау.
«Сондай-ақ, ас мәзірін құрастырарда аса тез бұзылатын тағамдарды, соның ішінде кремді-кондитерлік өнімдер мен құрамында бірнеше тағамдар бар, майонез қосылған күрделі салаттардың болмауын қадағалау. Салқын тағамдар мен салаттарды 1,5-2 сағат көлемінде сақтау. Осы қарапайым талаптарды сақтау, балаларыңызды тамақтан уланудан қорғайды. Ал егер, тағамнан улану белгілері пайда болған жағдайда, дереу дәрігерге медициналық көмекке жүгіну қажет екенін есте сақтаған абзал»,- дейді Жетісу облысының Бас мемлекеттік санитариялық дәрігері Асхат Чарапиев.