Қазақстанда мектеп оқушыларының тамақтану стандарттары жақсармақ. Денсаулық сақтау министрлігі (ДСМ) мен Білім министрлігі бірлесіп, оқушылардың денсаулығын сақтау мақсатында мектеп асханаларының жаңа стандарттарын әзірлеуде. Жаңа стандарттар тамақ өнімдерін таңдаудан бастап, оны әзірлеуге және қызметкерлерді оқытуға дейінгі барлық қадамдарды қамтиды.
Мектеп оқушыларының тамақтану рационын қайта қарау
Жаңа стандарттарға сәйкес, оқушылардың рационында тұз, қант және қаныққан майлар мөлшері бақылауға алынады. Азық-түлік өнімдерінің тағамдық құндылығы мен денсаулыққа пайдалы әсерін ескере отырып, барлық тағамдар оқушыларға қажетті энергия мен қоректік заттар нормаларына сәйкес таңдалады.
Ерекше диеталық қажеттіліктерді ескеру
ДСМ Қазақ тамағамтану академиясымен бірлесіп, ерекше диеталық қажеттіліктері бар балаларға арналған арнайы ұсыныстарды әзірлеуде. Бұл шаралар қант диабеті, тағамдық аллергия, лактозаға төзбеушілік сияқты мәселелерге тап болған балаларға арналған арнайы диеталық тамақтануды қамтиды.
Мектептерде тамақтану сапасын жақсартуға бағытталған жұмыс тобы
Білім министрлігі тамақтану мамандары мен мемлекеттік органдар өкілдерінен тұратын жұмыс тобын құрды. Жұмыс тобы жаңа стандарттардың тиімділігін талқылап, оларды тәжірибеге енгізу жолдарын қарастырады.
Қазақстанда тегін мектеп тамағымен 1,7 миллион оқушы қамтамасыз етілгенін ескерсек, бұл стандарттар оқушылардың денсаулығы мен дамуында маңызды рөл атқаратыны сөзсіз.